Een professionele website in 4 stappen

stappenplan nieuwe website

Ondernemers die een website of webshop willen beginnen hebben vaak geen idee waar ze moeten beginnen. Dat is ook niet zo gek, want er komt best wat kijken bij het starten van een nieuwe site. In deze blog leg ik de vier basis stappen kort uit.

 

 > Stap 1

Kies je domeinnaam 

Een goede domeinnaam is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor je eigen klanten, maar ook bijvoorbeeld voor je positie in Google. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam claimt op basis van een zoekwoordenonderzoek in Google, scoor je weer wat punten wat betreft de vindbaarheid van de website. Als je hebt bepaald welke domeinnaam het moet worden, kan je checken of deze nog beschikbaar is op www.sidn.nl. En.. als de domeinnaam al bezet is, maar niet actief in gebruik kan je misschien wel onderhandelen met de huidige eigenaar. Soms worden hier hoge bedragen voor gevraagd, maar soms valt het ook reuze mee. Zeker het proberen waar dus! Op SIDN kan je zien wie de eigenaar is van een bepaalde domeinnaam.

 > Stap 2

Kies je hostingprovider 

Nadat je domeinnaam is gekozen, moet je gaan kijken bij welke hostingprovider je de domeinnaam gaat claimen. De aanbieder die je kiest wordt direct jouw hoster. Het is altijd mogelijk om een domeinnaam te verhuizen van een hoster naar een andere hoster. Je kan er ook voor kiezen om het hosten van je website volledig uit te besteden. Verschillende klanten van mij doen dit ook, om zodoende helemaal niet te hoeven omkijken naar de site. Dit houdt namelijk in dat ik alles voor je regel en beheer. Als de website plotseling offline is door een storing, erg traag is of andere kuren vertoont, kan je altijd op Design Market terugvallen, waardoor je er zelf geen stress van krijgt. Als je er voor kiest om zelf een hoster uit te kiezen, kies dan niet direct voor de goedkoopste aanbieder. Je hebt al een hostingpakket voor €1 per maand. Ik heb zelf echter ervaren dat dit niet direct altijd goede hostingproviders zijn. Een hoster is namelijk ook mede bepalend voor de snelheid van je website, wat erg belangrijk is voor je bezoekers en de gebruiksvriendelijkheid van je site! 

 > Stap 3

Laat je website bouwen (of doe het zelf) 

Als de domeinnaam en hostingprovider zijn gekozen, is het echt tijd om de website te laten bouwen. Hiermee kan je ook weer verschillende kanten op. Je kan kiezen voor een ICT’er die de website vanaf de grond opbouwt, of je kiest een bestaand CSS-systeem. Voorbeelden hiervan zijn WordPress, Joomla en Magenta. Zelf werk ik al jaren met WordPress. De belangrijkste reden hiervoor is dat dit CSS-systeem ontzettend gebruikersvriendelijk is, ook voor mensen die minder handig zijn met computers. Je kunt met WordPress eenvoudig zelf blogs en nieuwsberichten schrijven of een foto veranderen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de WordPress site goed is opgebouwd door een professional, zodat deze bijvoorbeeld ook goed zichtbaar is op telefoons en tablets en het beheersysteem optimaal wordt ingericht.

 > Stap 4

Laat je website beheren  

Als een website in de lucht is, is het niet direct klaar. Vanaf dat moment moet de website regelmatig worden geüpdatet. Als dit niet gebeurt, wordt de site een stuk minder snel. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde functies, zoals een Google Maps kaart, afbeeldingen of een contactformulier, niet meer naar behoren werken als de site nooit wordt geüpdatet.

Na deze 4 stappen ben je helemaal startklaar om jouw business in de lucht te gooien

to the moon met de business dus!