7 tips voor een perfecte Instagram feed

In januari 2018 telde Instagram ongeveer 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers. Het kan dus heel goed zijn dat jij daar ook bij hoort, aangezien je op deze link heb geklikt! Waarschijnlijk ben ik niet de enige die dagelijks veel te veel tijd spendeert op Instagram (guilty), want naast het posten van mooie plaatjes koekeloer ik ook regelmatig naar andere foto’s. Maar hoe kan je nou zelf een perfecte Instagram feed creëren? Dat vertel ik je in 7 praktische stappen. Onderaan deze blog zijn alle links naar handige apps te vinden.

 

  1– Zorg voor goed licht

Als je zelf je foto’s maakt, zorg dan voor goed licht als je gaat shooten. Dit is echt een must om goede, scherpe foto’s te maken. De mooiste foto’s maak je met natuurlijk daglicht, dus maak een foto in de buurt van een raam, buiten of op een andere lichte plek.


  2 – Bewerk je foto’s consistent

Een mooie feed bevat naar mijn mening 1 bepaalde fotostijl. Dit kan je creëren door de foto’s altijd op dezelfde manier te bewerken. De gratis app Lightroom (link onderin) is een goede app om een standaard preset te maken. Je kan daarmee 1x de perfecte filter voor je foto’s maken, daarna kan je hem opslaan en voor elke foto in de toekomst gebruiken. Zelf vind ik de app Snapseed echt een aanrader. Eenvoudig in gebruik met alle tools die je nog hebt om je foto te perfectioneren.  

Een andere tip voor consistentie in je feed is het gebruik van een kader. Via Snapseed kan je een kader toevoegen aan je foto’s. Zo kan je bijvoorbeeld altijd een witte, zwarte, roze, paarse, of blauwe rand toevoegen aan je foto’s, kan je een retro kader gebruiken of kiezen voor iets anders. Als alle foto’s dit hebben krijg je al heel snel een mooi samenhangend geheel.


  3 – Plaats afwisselende content

Als jij elke dag een foto van jezelf, je cappuccino, je werkplek of je kat plaatst gaat dit je volgers al gauw vervelen. Afwisseling en mooie diverse plaatjes is wat we willen zien. Kies daarom voor afwisselende content op je feed. Zo kan je bijvoorbeeld soms een leuke, inspirerende quote plaatsen of een klant review. Ook kan je kritisch kijken naar de foto’s die je eerder hebt geplaatst, komt dat kopje cappuccino in 1 of 2 regels van je feed al eens voor? Plan deze post dan in voor later.  

Voor mijn klanten maak ik regelmatig een contentplanning voor social media. In zo’n planning kijk ik strategisch naar de beste foto’s, omschrijving, hashtags, content en overige tags.


  4 – Test je post voordat je ze plaatst

Ik gebruik zelf de app UNUM om te testen hoe de foto’s er op mijn feed uit gaan zien. Met deze app zie je alle foto’s die je al hebt geplaatst. Daarnaast kan je extra grids toevoegen met foto’s die je zou willen plaatsen. Op die manier kan je meteen zien of de foto’s die je wil gaan plaatsen goed staan op je feed en kan je indien nodig schuiven.


  5 – Plan je posts in

Als je actief wil zijn op Instagram, maar daarnaast ook nog een offline leven hebt (wat ik wel hoop), kan je je posts inplannen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de apps ‘Planoly’ of ‘Later’. Met deze apps kan je de foto’s inplannen inclusief een omschrijving, hashtags en overige tags. Je kan precies aangeven wanneer je wil dat de post automatisch wordt geplaatst, zodat je er niet elke dag meer naar hoeft om te kijken. Handig toch?


  6 – Ruim je feed regelmatig op

Ik bekijk mijn feed regelmatig een eind terug. Vaak kom ik dan foto’s tegen die ik niet meer mooi vind, die niet meer van toepassing zijn (bijvoorbeeld van een winactie), of een quote die me ècht niet meer aanstaat. Verwijder deze posts, maar doe dat wel zorgvuldig. Bekijk in de app UNUM hoe het eruit ziet als je de desbetreffende foto zou verwijderen uit je feed.


  7 – Als je stockfoto’s gebruikt, gebruik dan goede foto’s

Ik kan me voorstellen dat je zelf niet altijd tijd hebt om talloze Instagram foto’s te maken. Als dit zo is kan je gebruik maken van gratis stockfoto’s op je Instagram account. Let hierbij wel op dat je de foto’s niet zomaar van Pinterest of een ander Instagram account haalt, want dat is juridisch niet toegestaan. Goede sites voor stockfoto’s zijn Pixabay, Unsplash en Pexels.

Volg @designmarketnl op Instagram en be inspired!

Instagram has returned invalid data.